Jegfortællinger

Maja Lucas’ debut Jegfortællinger (2007) har en ung kvinde som centrum for sine fortællinger – en ung kvinde, som formentlig minder ret meget om virkelighedens Maja Lucas. Fortællingerne kryber under huden på een og det gør de også i hendes næste bog: Min far kan lide fugle (2008), der er een (men så til gengæld en fragmenteret) fortælling – dennegang med en skilsmisse/forældrenes skilsmisse som omdrejningspunkt. Man kan spørge sig selv, hvad hendes næste bog næsten kan handle om?Maja Lucas skriver på den samme hovedperson, som vi har set i Christina Hagens Sexdronning, og man kan diskutere, om Christel Wiinblads skrøbelige fortæller – uanset, at fortællingens genstand i “Min lillebror” i sagens natur er Wiinblads lillebror – hører til i samme kategori af ung, attraktiv og på sin hovedstol velskrivende kvinde. De tre forfattere har skrøbeligheden fælles, selvom Wiinblad retter fokus væk fra sig selv. Hagen er mere kynisk i sin præsentation af hovedpersonen og der er mere Sex and the City-storby-single-kvinde over Hagen end der er over Maja Lucas, selvom sidstnævnte kvinde-arketype sikkert også er repræsenteret i serien, (der kørte som tv-serie 1998-2004 og som blev til en film i 2008).

Det er interessant, at forfatterne og deres hovedpersoner er så tætte på hinanden, at det er svært at skrive om udgivelserne uden at sætte lighedstegn mellem dem. Når jeg ovenfor spørger, hvad man kan forestille sig, at Maja Lucas skulle skrive om næste gang, nu når hun har fortalt om singlekvindelivet og dets gifte mandfolk, som hovedpersonen alligevel savner  – en hovedperson, der har svært ved at finde sig til rette indenfor normerne om parforholdet i hvert fald – og hvor hovedpersonens forældres skilsmisse murrer i baggrunden for så at blive genstand for en hel bog i 2008, så har jeg ikke fantasi til meget mere. Men jeg kender jo heller ikke forfatteren (selvom man måske nok synes, at man er godt med).

Lucas leverer til gengæld varen og fortællingen om forældrenes skilsmisse er fortalt, så man fornemmer det splittede barn og bogen går rent ind.

Så  kan vi vel ikke forlange mere?

Spørgsmålet kan endda stilles mere præcist: Er der tale om Litteratur? Det er der for så vidt, at Litteratur kan stå alene: Vi kan læse Lucas og Hagen og Wiinblad om 10 år og blive berørt af det og vi kan finde temaer om 00’ernes (opløste) familieliv, kvinde-singlelivet (ikke mande-singlelivet åbenbart endnu), og om skrøbelige kvinder, hvis liv vi ret hudløst får indblik i. Måske endda forfatterinder, hvis liv vi får indblik i.

Og jeg kan måske også konkludere, at Forfatterskolen (og Lucas lod sig udklække derfra i 2007) lærer værktøjer fra sig til at lade almindelige (men måske nok ret veluddannede) mennesker skrive om deres hovedstol. Der bliver tale om chick-Lit og ikke bare chick-lit?

Skal der mere til?

Det kan man bedømme selv ved fx denne fortælling fra Jeg-fortællinger, som klart er i spil til 5 års litteratur.  Man kan også finde teksteksempler fra “Min far kan lide fugle” her. Jeg har valgt noget andet fordi man kan lave et koncentrat af skilsmissehistorien ved at vælge 6 tekster ud fra bogen.

Reklamer
Explore posts in the same categories: 2007, 2008

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: