Kristian Bang Foss

Kristian Bang Foss’ bidrag til de seneste fem års litteratur kunne være et udsnit fra romanen “Stormen i 99” (2008). Bogen nåede en vis medieomtale og opnåede at blive nedsablet i smagsdommerne, bl.a. af Erling Jepsen, der mente, at Foss var et eksempel på een, der gerne VILLE være forfatter. Det er vel ikke så ringe.

Bogen blev også debatteret på Informations blog: Luftskibet. På selve bloggen bitcher Tue Andersen Nexø over Mikkel Bruun Zangenbergs anmeldelse i Politiken, hvor Zangenberg nævner Foss og Johannes V. Jensens i samme sætning. Også det må Foss være glad for. Tue Andersen Nexø kategoriserer “Stormen i 99” som eksempel på et tidstræk: den mikropolitiske kritik af nutidens Danmark, som han genfinder i meget af tidens litteratur. I så fald ville man kategorisere romanen blandt fx Kirsten Hammanns “En dråbe i havet”. Man kunne ligeså vel hævde, at bogen har et tema om familien gennem hovedpersonens lidt halvhjertede tilknytning til sin kæreste – og alting andet.

Det klip, jeg har valgt (og det kunne være 17 andre steder fra, for bogen er meget velegnet at sakse i) viser en scene, hvor bogens hovedperson Anton deltager i en konfirmation i kæresten Nannas familie. Klippet viser Foss’ sans for dialogen og det helt nære og det er her, Foss glimter klarest med sin beskrivelse af en grotesk situation, hvor humoren er i spil og sproget velegnet til stilistisk analyse.

Jeg er ikke vild med Foss. Der er for mange personer, der er karakteriseret for løst og han tager formentlig lidt vel for sig af hovedstolen om man så må sige. Jeg savner, at han vil noget med sin tekst – jow-jow, man kan sige, at bogen giver et mikropolitisk og kritisk portræt af Danmark, men det er ikke Foss’ ærinde, men hans scene. Hans styrke ligger i situationskomikken og den sproglige sikkerhed, han viser disse situationer frem med, men man kan som læser efter den underholdning, det giver, stille spørgsmålet: “Og hvad så?”.

Det bedste bud på et svar her er Trine Munch-Mikkelsens anmeldelse på boganmeldelse.com hvor hun identificerer fortællerstemmen (som een af smagsdommerne fik forvekslet med Foss selv) og at bogens hovedtema er skam: kokkens skam over sin utæmmelige lyst, Nannas skam over at have vist drengene sin kusse for en femmer i folkeskolen, Katjas skam over at have levet i et voldeligt forhold med Lasse, men især Antons skam. Skammen over at være flov over sin buttede kæreste. Hans skam, da han som barn hugger halen af skolens ørkenrotte. Er han et dårligt menneske? Hans skam, da han går i seng med sin bedste vens teenagelillesøster uden kondom, selvom han er bange for at være hiv-smittet. Og selvom han er kæreste med Nanna.
Læs klippet her: Kristian Bang Foss: uddrag fra “Stormen i 99”

Reklamer
Explore posts in the same categories: 2008

Tags: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Kristian Bang Foss”

 1. Rune Skyum-Nielsen Says:

  Hovhov, monsieur, jeg har aldrig bitchet endsige nævnt ovenstående værk. Du forveksler mig med en anden Information-skribent. Muligvis Erik Skyum-Nielsen, mindre nærliggende Rune Lykkeberg. Utjekket.

  • Stefan Emkjær Says:

   Hey Rune,

   Det er jo en SKAN-DA-LE! Det er Tue Andersen Nexø, der bitcher. Jeg må have været meget optaget af noget, du har skrevet (?!), siden jeg kom til at skrive det. Sorry! (Jeg har rettet i indlægget nu, men du har min uforbeholdne undskyldning (om det hjælper?)!!).


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: